Kúpiť si letenku do Karibiku a ľahnúť si na pláž s notebookom na kolenách… tak nejako si mnohí predstavujú vytvorenie blogu o cestovaní. Ale pretransformovať blog na dlhodobý projekt, ktorý vám bude zarábať, je práca na plný úväzok.

Väčšina rád o tom, ako sa stať blogerom úplne od nuly, odporúča urobiť si ho na WordPresse, a teda:

  • zakúpiť doménu
  • vybrať vhodný hosting
  • nainštalovať WordPress (a naučiť sa s ním pracovať)
  • stiahnuť WordPress šablónu
  • nájsť a nainštalovať ďalšie prídavné pluginy

a až potom môžete začať písať.

Znie to príliš zložito? Aj je.

V tomto článku vám však ukážeme, že existuje oveľa jednoduchší spôsob, ako si vytvoriť blog alebo akúkoľvek inú web stránku za menej ako 10 minút! Bez akéhokoľvek inštalovania, updatovania, či programovania. Jednoducho bez WordPressu.

Tiež sa pozrieme bližšie na to, o čom písať blog, ako nastaviť branding a ako zarobiť na blogu počas cestovania vďaka správnym metódam monetizácie.

Ako sa stať blogerom krok za krokom

Aby ste sa stali blogerom s perspektívou zarobiť na blogu, musíte si hneď v úvode položiť si otázku, či je to profesia pre vás. Ste ochotný deliť sa so všetkými zážitkami so svojím publikom? Budete mať dostatok unikátneho obsahu, pre ktorý vás ľudia budú chcieť čítať?

Ak ste odpovedali áno, je čas sa do toho pustiť!

Branding pre cestovateľský blog

Prvým krokom je popremýšľať nad tým, ako sa bude váš cestovateľský web volať. Výberu názvu by ste mali venovať dostatok pozornosti, pretože vás bude sprevádzať po veľmi dlhú dobu. Názov blogu by mal byť stručný a čo možno najviac zapamätateľný.

Štandardne sa odporúča vyhnúť sa generickým klišé názvom typu:

  • „dobrodružný (meno)“ alebo
  • nomád (meno)

Aj keď áno, medzi tie najlepšie cestovateľské blogy patrí práve stránka s názvom Nomadic Matt. Ale podobných klonov je už priveľa a sú ľahko zameniteľné.

No ešte pred tým, než sa budete venovať písaniu blogu je nutné myslieť na jednu zásadnú vec v rámci brandingu. A to, či máte pre svoj blog voľnú doménu a názvy pre sociálne siete. Je to nesmierne dôležité, aby názvy korešpondovali naprieč všetkými platformami, aby vás čitatelia a fanúšikovia vedeli ľahko nájsť. S .com doménami to môže byť trochu zložitejšie, pretože mnohé sú obsadené, ale určite sa vám podarí vymyslieť niečo originálne.

Ak už názov máte, je dobré (nechať) si vytvoriť logo. Ale nie je to podmienka, pretože na úvod vám postačí logo vo forme názvu.

Vytvorte si sociálne siete

Na to, aby ste sa stali blogerom na plný úväzok, potrebujete okrem samotného blogu aj sociálne siete – minimálne Facebook, Twitter a Instagram. Čo je však veľmi dôležité podotknúť, sociálne siete treba vždy vnímať len ako podporné kanály pre blog. Nikdy nie ako primárny zdroj článkov.

Postaviť svoj cestovateľský blog len na Facebooku bez vlastnej web stránky by bolo veľmi riskantné, pretože Facebook môže kedykoľvek zmeniť pravidlá a „odstaviť“ vás od vlastného obsahu.
Zabudnite na písanie cestovateľskej príručky

Tie najlepšie cestovateľské blogy sú preto tak úspešné, lebo sa nehrajú na žiadnu príručku. Nepíšte o tom, čo sa môžu cestovatelia dozvedieť z každého jedného bedekra či wikipédie. Buďte absolútne úprimný – nesnažte sa veci prikrášľovať, ani hovoriť len o pozitívnych zážitkoch. Ak sa niečo počas cesty pokazilo, tak to napíšte presne tak, ako sa to stalo. Čitateľov zaujíma reálny obraz krajiny, nie jeho ideálna predstava.

Základom je byť originálny a nájsť si svoj vlastný štýl písania. Nekopírujte a nesnažte sa pôsobiť ako encyklopédia. To je najlepší spôsob, ako sa stať blogerom.

Vyberte si jedinečnú tému blogu

Je fakt, že cestovateľských webov je veľa. Kľúčové je preto odlíšiť sa. Ponúknite návštevníkom také informácie, ktoré nenájdu nikde inde. Alebo im prineste úplne iný pohľad na tradičné cestovateľské miesta. Ideálne je, ak si vyberiete 1 nosnú tému blogu – napr. že budete písať blog len o jednom kontinente. Alebo sa zameriate na miesta, kde sa dá lacno ubytovať.

Alebo zo svojho cestovateľského blogu urobíte zároveň blog o jedle. Je to na vás.

Najrýchlejší spôsob, ako sa stať blogerom

Vytvorenie blogu môže byť nočná mora, keď ho chcete mať na WordPresse (a nikdy predtým ste s touto platformu nepracovali). Nájsť doménu, vhodný hosting, nainštalovať WordPress a k nemu šablónu a pluginy, je nielen technicky, ale aj časovo náročné. Kým sa dostanete k samotnému písaniu, trvá to pomerne dlho.

Stať sa blogerom a rozbehnúť písanie blogu sa však dá aj oveľa jednoduchšie – bez WordPressu a dokonca za menej ako 10 minút. Ukážeme vám ako.

Pixenio ponúka perfektný spôsob, ako písať blog ihneď

Na rozdiel od WordPressu, je proces tvorby stránky na Pixeniu pohodlnou a hlavne rýchlou aktivitou. Nepotrebujete vôbec nič sťahovať, ani inštalovať, vďaka čomu vám odpadne množstvo starostí. Všetko zvládnete vyklikať online cez sprievodcu, dostupného cez akýkoľvek prehliadač. Svoj blog tak budete mať „nahrubo“ hotový do niekoľkých minút a môžete písať prakticky okamžite.

Cestovateľský blog vytvorený cez Pixenio

Rozloženie a dizajn stránky sa dá nakonfigurovať podľa toho, akú šablónu si zvolíte. Následne si vyberiete variant pre svoju domovskú stránku a farebnú škálu. Všetko je možné dodatočne meniť a upravovať; dokonca si viete úplne prehodiť šablónu s tým, že celý obsah na stránke vám zostane.

Hosting si zháňať nepotrebujete, pretože sa o to postará Pixenio. Rovnako aj o doménu – keď nemáte vlastnú doménu, môžete použiť subdoménu na pixenio.com. Ak však máte zakúpenú vlastnú doménu, viete si ju so stránkou/ s blogom bez problémov prepojiť.

 

Dajte prednosť jednoduchosti Pixenia pred komplikovaným WordPressom a staňte sa blogerom hneď teraz. Je to také jednoduché ako práca s Facebookom alebo Instagramom. Pixenio si môžete bezplatne vyskúšať počas 14 dní.

Vytvor si web

Nastavte si biznis plán pre blog

Takmer všetci blogeri majú svoj blog za účelom podnikania (a prirodzene s cieľom zarobiť na blogu počas svojich ciest). Pre niektorých ide o bočný, tzv. pasívny príjem. Ale tvorcom tých najlepších cestovateľských blogov poskytujú plnohodnotný spôsob živobytia. S blogom je možné zarábať slušné čiastky, ale iba vtedy, ak sa mu venujete na plný úväzok.

Výška príjmov sa priamoúmerne odvíja od počtu návštevníkov, pageviews, fanúšikov a followerov. Kľúčový je preto dosah. Čím viac energie doň budete investovať, tým väčšie publikum sa vám podarí vybudovať a váš biznis bude prudko stúpať. Nie vždy však musíte čakať na konkrétne čísla návštevnosti z Google Analytics. Niektoré spôsoby monetizácie si viete nastaviť hneď po spustení stránky.

8 TOP metód, ako zarobiť na blogu počas cestovania

Prinášame vám prehľad tých najúčinnejších metód, ktoré vám pomôžu urobiť z blogu nástroj na zarábanie.

1.  Zobrazovanie reklamy

Ide o najbežnejšiu formu monetizácie stránky s využitím rôznych služieb, akou je napríklad Google AdSense. Autori blogov s vysokou návštevnosťou časom zvyknú prejsť na AdThrive alebo Mediavine, čo sú komplexnejšie nástroje, prostredníctvom ktorých sa dajú zarobiť vyššie čiastky.

Nevýhodou tejto metódy je, že umiestnenie reklamy musíte starostlivo zvažovať, aby nepôsobila pre návštevníka rušivo a aby váš cestovateľský blog nevyzeral ako jeden veľký spam.

2. Affiliate marketing

Princíp affiliate marketingu spočíva v tom, že v rámci svojho blogu pridávate odkazy na určité stránky. Ak sa niektorý z návštevníkov blogu preklikne na danú stránku a zrealizuje nákup, vy za sprostredkovanie dostanete malú províziu z predaja.

Najčastejšie ide o affiliate linky na elektronické produkty (hostingy, eBooky, kurzy...), na online ubytovanie cez booking.com; ale aj na fyzické produkty na Amazone, kde užívatelia nájdu napr. váš obľúbený cestovný kufor.

Ale pozor! Menej je viac, pretože príliš veľa reklamných odkazov môže odradiť návštevníkov od prehliadania a čítania vášho cestovateľského webu.

Pamätáte sa, ako sme hovorili o tom, aby ste boli pri písaní blog postov úprimný? Tak to isté platí aj pri affiliate marketingu – snažte sa odporúčať naozaj len to, čo ste si sami vyskúšali a z čoho vy osobne máte dobrý pocit.

3. Sponzorovaný obsah

Ak budete mať zaujímavú návštevnosť na blogu a počet vašich followerov bude pravidelne rásť, je možné že vás oslovia veľké firmy ohľadom spolupráce. Buď vás požiadajú o spropagovanie ich produktu (napr. na Instagrame), alebo vám priamo zasponzorujú návštevu vybranej dovolenkovej destinácie/ hotela a ešte vám za to zaplatia aj honorár.

Vašou úlohou potom bude napísať článok; samozrejme v pozitívnom duchu. Pre väčšinu blogerov však sponzorovaný obsah predstavuje len vedľajší zdroj príjmu.

4. Tvorba článkov pre iné firmy

Zarábať na blogu počas cestovania môžete aj tým, že okrem písania článkov pre svoj blog, budete dodávať zaujímavý obsah na rôzne cestovateľské weby či spravodajské portály.

5. Predaj vlastných online produktov

Máte stabilnú návštevnosť a veľkú masu lojálnych čitateľov? Potom váš blog môže výborne fungovať aj ako predajný kanál – z blogpostov viete vytvoriť eBook, pripraviť online kurzy alebo príručku na cesty.

Tie najlepšie cestovateľské blogy majú dokonca svoju značku a predávajú tričká, tašky a ďalšie užitočné predmety, ktoré súvisia s cestovaním.

6. Predaj unikátnych fotiek z ciest

Ak máte talent na fotografovanie, nemusíte svoje fotky uverejňovať iba v rámci blogu. Pokiaľ navštevujete zaujímavé lokality a chodíte na miesta, kde sa bežní dovolenkári nedostanú, viete získať množstvo cenných záberov. Dokonca takých, za aké budú ochotné zaplatiť portály ako BBC alebo National Geographic.

7. Konferencie

Ak sa stanete blogerom a budete už zabehnutý, časť príjmu viete získať aj prednášaním na konferenciách a rôznych workshopoch.

8. Patreon

Mnohí blogeri a vlogeri využívajú pre navýšenie toku svojich príjmov službu Patreon. Patreon umožňuje tvorcom zarábať vďaka priazni ich fanúšikov = podporovateľov (tzv. patrónov). Tí platia malé sumy peňazí za obsah, a to buď na mesačnej báze vo forme členstva, alebo za každý jeden pridaný post/ video/ podcast. Čím viac patrónov získate, tým bude váš príjem vyšší.

Ako vidíte, existuje naozaj veľa možností, ako zarobiť na blogu počas cestovania. Je len na vás, ktorú z nich si zvolíte – no ideálne je skombinovať viaceré metódy monetizácie, pretože vám to umožní vyskladať si mesačný príjem z mnohých zdrojov.

separator.png

Tak a teraz už viete, ako sa stať blogerom a čo všetko potrebujete pre jeho rozbehnutie či monetizáciu. Ste pripravený vytvoriť si stránku na Pixeniu za menej ako 10 minút?

Vytvor si web