Dvakrát meraj, raz strihaj. Výber nesprávneho pluginu (či akéhokoľvek iného komponentu) tretej strany ťa v budúcnosti bude stáť čas a peniaze, nehovoriac o prebdených nociach, keď všetko, na čom si toľko pracoval, sa rozpadne ako domček z karát...

Aby si sa vyhol chybe pri výbere komponentu tretej strany do svojho projektu, zosumarizovali sme Best Practices, o ktoré sa s tebou chceme podeliť. Tieto osvedčené praktiky sme my aplikovali v Pixeniu, keď sme sa rozhodovali, ktoré časti tretích strán použiť.

Je to jednoduchý návod krok za krokom, ktorý ti pomôže identifikovať problémové oblasti a lepšie sa rozhodnúť, komu dôverovať a komu nie.

Ako si vybrať knižnicu / plugin tretej strany

(Naše interné Best Practices)

plugin.jpeg

Pri budovaní Pixenia bola našim hlavným cieľom od začiatku spoľahlivosť a jednoduchosť používania pre konečného užívateľa. Vedeli sme, že musíme byť veľmi opatrní pri výbere externých komponentov, pretože reťaz je len taká silná, aký silný je jej najslabší článok.

Našťastie, náš tím vývojárov a dizajnérov má dlhoročné skúsenosti, vďaka ktorým vie predvídať problémy vopred.

Tu je zoznam 6 najzákladnejších atribútov na zváženie pri výbere pluginu, knižnice tretej strany, respektíve hocijakej externej súčasti:

1. Originalita

Vyber si: Produkt, ktorý je originálny a vysokej kvality, vytvorený skúseným vývojárom s vysokou pridanou hodnotou jej autora.

Vyhni sa: Všetkému, čo sa podobá inej, možno väčšej značke/autorovi.

2. Kompatibilita

Vyber si: Kód, ktorý je intuitívny a ľahko sa používa. Workflow kódu musí rešpektovať všeobecný framework, ktorý používaš. Je kompatibilný s inými komponentmi a je ti dobre známy.

Vyhni sa: Všetkému, čo je príliš unikátne a neznáme a čo bude trvať príliš veľa času na dešifrovanie, prípadne nebude pasovať do tvojho, už napísaného, kódu. Niektorí autori jednoducho žijú vo svojom vlastnom svete…

3. Cena  - Pamätaj si: dostaneš to, za čo si zaplatil.

Vyber si: Produkty s možnosťou skúšky zadarmo a férovou cenou za plnú verziu.

Vyhni sa: Všetkému, čo je podozrivo lacné. Vždy si porovnaj rôzne možnosti pred tým, ako spravíš rozhodnutie.

Pamätaj, že aj bezplatné produkty majú svoju cenu - dodatočné náklady, ktoré zaplatíš v prípade, že po implementácii sa niečo pokazí.

4. Reputácia a recenzie

Vyber si: Produkty, ktoré odporúčajú influenceri a ktoré majú zlé hodnotenia iba od tých ľudí, ktorí zjavne nerozumejú kódovaniu.

Vyhni sa: Produktom od jednotlivcov, ktorí nemajú žiadnu históriu a majú málo recenzií.

5. Komplexnosť

Vyber si: Komplexné riešenie, ktoré zastreší celú oblasť, ktorú potrebuješ pokryť.

Vyhni sa: Nekompletným komponentom. Vždy sa vyhni používaniu príliš veľa malých kúskov riešení od príliš veľa malých “vývojárov.”

6. Stabilita

Vyber si: Renomovaného developera, ktorý ti ponúka kontinuitu, udržateľnú podporu a aktualizácie, a u ktorého je veľmi nízke riziko ukončenia činnosti. Pozri sa na minulosť, aby si vedel lepšie predvídať budúcnosť.

Vyhni sa: Všetkému, čo má históriu príliš prudkých zmien v aktualizáciách a vysoké riziko ukončenia vývoja.

Zlaté pravidlo: Uprednostni tím pred jednotlivcami.

Vyber si: Riešenie, ktoré vyvíja tím alebo firma.

Je vyššia šanca, že tím ľudí má:

  • detailný plán napredovania;
  • akčný plán budúceho vývoja, vylepšení a aktualizácií;
  • overené postupy testovania, verifikácie a odstraňovania chýb;
  • lepšiu kompatibilitu a súlad s frameworkom.

Vyhni sa: Jednotlivcom, ktorí dnes kódujú, no možno si to zajtra rozmyslia a začnú robiť niečo iné.

Čím väčší je tvoj projekt, tým striktnejší musíš byť pri dodržiavaní týchto Best Practices. Predstav si, že buduješ e-shop a vyberieš si nejaký pochybný, neznámy plugin na spracovanie online objednávok len preto, že je lacný. Tvoja webstránka sa pokazí pri každej jednej aktualizácii a prestane byť kompatibilná s pluginom. Tvoje tržby z predajov sa zastavia, až kým plugin nebude opravený.

V najhoršom prípade autor pluginu zmizne niekde na Bahamách po tom, čo sa v jeho plagine objaví chyba. Budeš musieť prerobiť celú webstránku a nájsť iný, spoľahlivejší plugin na spracovanie online objednávok.

Záver

Open source webové riešenia sú úžasné. Internet je zaplavený buď bezplatnými alebo veľmi cenovo dostupnými pluginmi, ktoré si vieš nainštalovať a rozšíriť funkcionalitu svojej webstránky. Sú ľahko dostupné, prispôsobiteľné, lacné… Avšak musíš byť veľmi opatrný pri výbere toho, ktorý je ten pravý pre teba. Dvakrát premýšľaj, raz inštaluj. Nie naopak.

Máš ďalšie tipy pre výber súčastí tretích strán? Zdieľaj ich v komentári, aby si pomohol ostatným zlepšiť svoje projekty.