Založenie a správa web stránky je komplexná záležitosť, ktorá si zvyčajne vyžaduje množstvo času a skúseností. No nemusí to tak byť. Ak chcete web stránku, ale neviete, aké sú vaše možnosti, alebo s akými nákladmi máte počítať, ste na správnom mieste. Najskôr si však povedzme, čo potrebujete k tomu, aby ste sa stali hrdými majiteľmi vlastného webu.

Čo je súčasťou profesionálnej webstránky?

  • Doména - je to unikátna adresa, ktorá smeruje na server, kde sú uložené informácie z web stránky.
  • Webhosting - je služba, ktorou sa, zjednodušene povedané, poskytuje priestor na serveri, na ktorom sú uložené informácie z web stránky.
  • Dizajn - to je to, ako web stránka vyzerá (je to veľmi podstatná súčasť stránok)
  • Softvér - program pre správu obsahu, teda informácií na web stránke. Využívajú sa rôzne CMS, SaaS. Softvérom môže byť aj unikátne písaný zdrojový kód IT developerom/ programátorom, avšak takýto spôsob patrí v dnešnej dobe k menej používaným.
  • Aktualizácia softvéru - prechod na vyššiu verziu, ktorá odstráni chyby, zvýši bezpečnosť, alebo aj pridá nové funkcie. Na potrebu aktualizácií sa často pri prvotnej myšlienke na vlastnú webstránku zabúda.
  • Správa obsahu - pridávanie fotografií, článkov, textov či iných dát na web stránku a ich neskoršia editácia.
  • Technologické požiadavky - ide napríklad o responzívnosť, SEO, či rýchlosť načítavania stránky a jej celkovú funkčnosť.

Responzívnosť zaručuje správne načítavanie a dobrý vzhľad vašej web stránky na zariadeniach s rôznou veľkosťou obrazovky a rôznym rozlíšením – od mobilných telefónov, cez tablety, notebooky, stolné počítače, až po veľké TV obrazovky. Fungovanie web stránok sa bez zdokonaľovania technických parametrov nezaobíde.

Pomocou SEO nastavení sa webstránka zoptimalizuje pre vyhľadávače ako Google alebo Bing.

Splnenie technologických požiadaviek zabezpečuje softvér, jeho kvalita a aktuálnosť. Svoju úlohu však zohráva aj webhosting, a to najmä jeho spoľahlivosť a rýchlosť.

 V tomto článku sa ďalej pozrieme na 3 najčastejšie možnosti, ako môžete získať svoju vlastnú webstránku:

  1. Web stránka na mieru
  2. WordPress web stránka
  3. Cloudová web stránka

Prvá možnosť (t.j. web stránka na mieru) znamená, že si zaplatíte niekoho, kto vám profesionálnu stránku urobí a naďalej mu budete platiť, aby sa vám o ňu staral.

Pri ďalších dvoch možnostiach si stránku vytvoríte sami. Avšak tieto dve možnosti sa od seba zásadne odlišujú. V čom?

  • Ako veľmi technicky náročné je stránku vybudovať na začiatku a pracovať s ňou po určitom čase. 

V budúcnosti bude potrebná aktualizácia web stránky, jej správa, ako aj úprava a dopĺňanie obsahu, zaistenie jej bezpečnosti a kompatibility s novými technológiami.

  • Aké sú možnosti prispôsobenia web stránky individuálnym požiadavkám majiteľa.
Rozhodujúce kritéria pri výbere toho najlepšieho spôsobu, ako získať vlastnú stránku:
  1. rýchlosť tvorby
  2. jednoduchosť správy obsahu
  3. technické SEO - ako kvalitne je napísaný kód (čo do požiadaviek vyhľadávačov)
  4. obsahové SEO - pomocné nástroje pri optimalizácii obsahu stránky
  5. možnosť implementácie technologických noviniek v budúcnosti a náklady s tým spojené
  6. zmena dizajnu a s ňou súvisiace náklady
  7. cena:
  • za technickú realizáciu,
  • za aktualizácie,
  • za zmeny v obsahu.

Koľko zaplatíte za profesionálne webstránky?

Na otázku koľko stojí web stránka neexistuje jednoznačná odpoveď, a to najmä preto, že samotná otázka je veľmi všeobecná a nejednoznačná. Cenová ponuka môže mať, v závislosti od vašich požiadaviek, veľmi široké rozpätie.

Na to, aby vám ktokoľvek dal aspoň hrubý odhad, potrebujete najprv zodpovedať na hŕbu doplňujúcich otázok, ktoré budú smerovať k tomu, čo si pod pojmom web stránka predstavujete.

  • Potrebujete web stránku pre svoj lokálny business?
  • Chcete si založiť blog?
  • Máte záujem o e-shop?
  • Stačí vám jednoduchá stránka informačného charakteru, alebo potrebujete komplexné online riešenie s rezervačným systémom?
  • Koľko podstránok bude mať vaša stránka?

Keď už máte presnú predstavu, čo od svojej webky očakávate, premyslite si, koľko času a peňazí ste ochotný do nej investovať. A presne od toho sa bude odvíjať vaše rozhodnutie, ktorým smerom sa začať uberať.

1. Web stránka od profesionálnej agentúry: Webstránka na mieru

Ak sa rozhodnete navštíviť agentúru, aby ste dostali cenovú ponuku, pripravte sa na sumu začínajúcu od niekoľko sto eur, no náklady sa môžu vyšplhať aj do niekoľko tisíc.

To, či vám bude stačiť jednoduchá stránka s množstvom obmedzení “len za” počiatočných 200 - 300 €, je len na vás. Tieto náklady však často nezahŕňajú nákup a ročnú obnovu domény, ani hosting (pripočítajte si ďalších +100 € na rok).

Web stránka na mieru so sebou prináša aj dodatočné (nie malé) náklady na údržbu počas celej svojej životnosti.

Stránku treba aktualizovať a pravidelne sa o ňu starať. Potrebujete mať na nej aktuálne informácie, upravovať či pridávať nový obsah z dôvodu optimalizácie. Aktualizácie môžete potrebovať aj po dizajnovej, aj technickej stránke.

Zamyslite sa nad technologickým pokrokom, ktorý ovplyvní funkčnosť vašej stánky do budúcna, ale aj nad bezpečnostnými hrozbami, ktoré zastaralý systém (o rok, dva, tri…) bude predstavovať.

Len pár rokov dozadu sa web stránkach začal klásť dôraz na responzívnosť webu. Je isté, že obdobné technologické novinky prídu o pár rokov a bude potrebné ich implementovať. Práca s web stránkou je nikdy nekončiaci proces.

Profesionálne webstránky na mieru sú vhodným riešením v prípade realizácie komplikovaných webov a portálov. Web dizajnová agentúra vám dokáže nakódovať stránku, akú len chcete. Vie vám vyvinúť customizované riešenie a implementovať všetky špecifické požiadavky pre e-shop či rezervačný systém.

Niektoré agentúry vám zabezpečia napríklad aj copywritera, ktorý vám naplní web zaujímavým a SEO optimalizovaným obsahom - samozrejme, za príplatok.

2. Web stránka vo vlastnej réžii: WordPress web stránka

WordPress je vnímaný ako systém, ktorý vám umožní dopracovať sa k vlastnej webovej stránke jednoducho a rýchlo, bez nutnosti programovania.

Tento systém bol pôvodne určený pre blogerov, ktorí nemajú veľké požiadavky na stránku; nepotrebujú žiadne mimoriadne funkcionality a chcú si sami vytvoriť a spravovať svoj blog.

Okrem samotného WordPressu, je potrebné použiť WordPress tému, ktorá určuje dizajn a funkcie na webstránke.

Na začiatku boli WordPress témy jednoduché a prehľadné. Skompletizovať si web stránku s ich použitím nebolo až také zložité.

Postupom času však rástli požiadavky užívateľov a konkurenčný boj developerov WordPressových tém priniesol veľké množstvo nových funkcií.

Začal sa používať takzvaný page builder - tvorca obsahu. Užívateľ si pomocou neho môže vyskladať stránku z rôznych prvkov. Výsledná webka pritom zvyčajne vyzerá úplne odlišne od pôvodnej témy, z ktorej bola vytvorená.

Práca s page builderom je ťažšia a časovo náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá.

Šikovný programátor, ktorý má s WordPressom skúsenosti, dokáže s týmto CMS robiť divy.

Prechod z jednej šablóny na druhú je možný, ale vyžaduje si množstvo práce. Obsah je potrebné nahodiť odznova.

WordPress je v podstate komplexný nástroj, ktorý môžete použiť aj na zložitejšiu web stránku, rezervačný systém, či e-shop. Je to pritom relatívne lacné a jednoduché. Veľa slovenských web agentúr používa pre klientske web stránky práve WordPress.

Koľko stojí web stránka vo WordPresse?

Jednoduchá WordPress šablóna sa dá stiahnuť aj zadarmo. Jej dizajn a funkcionalita je na základnej úrovni, a preto je vhodná skôr pre hobby či neziskový projekt. Avšak keď to myslíte so svojou web stránkou vážne a nemáte chuť ju v dohľadnej dobe vytvárať odznova, mali by si pouvažovať nad kúpou WordPress témy od spoľahlivej IT firmy.

Komerčná WordPress šablóna ponúka veľa výhod oproti tej zadarmo, a to:

  • krajší a unikátnejší dizajn,
  • viac funkcií,
  • jednoduchšia konfigurácia,
  • pravidelné aktualizácie zabezpečujúce bezpečnosť,
  • responzívnosť a technologická adaptabilita web stránky.

Kvalitné WordPress témy začínajú od niekoľkých desiatok eur.

Tu je prehľad približných ročných nákladov pre profesionálne webstránky vo WordPresse:

  • Doména: 10
  • Spoľahlivý hosting: 100
  • WordPress téma s ročnými updatami: 50
  • Spolu: 160 EUR/rok.

Tieto náklady sú približné a platia len ak ste schopný si stránku sfunkčniť a spravovať sami. Dajú sa skresať nižšie, no pri komplexnejších stránkach musíte, naopak, rátať s ďalšími nákladmi na dodatočné pluginy a kvalitnejší hosting.

3. Web stránka v cloude alebo web, čo si viete sami a jednoducho ovládať

Vedeli ste, že existuje spôsob, ako získať vlastnú stránku, bez nutnosti programovania a znalosti dizajnu? Nie je potrebné zháňať šikovného programátora či web agentúru. Pre jej založenie použijete hotové riešenie od poskytovateľa tzv. SaaS služby (Software as a Service).

Celý proces objednania, nakonfigurovania a spustenia stránky v cloude je extrémne rýchly. Výhodou je, že si to viete vyskúšať zadarmo.

Vytvorenie webstránky online na takejto platforme je najmodernejším riešením, ktoré má pred sebou veľkú budúcnosť. Technológia sa neustále vyvíja a platí to aj pre takéto riešenia. Nie je to pritom žiadna novinka. Cloudové web stránky fungujú vo svete a u nás už viac ako 10 rokov.

O čo vlastne ide? A čo môžete od web stránky v cloude očakávať?

Ide o profesionálnu web stránku, ktorú si “vyklikáte” priamo na internete. Pre koncového užívateľa je to pritom veľmi rýchle a jednoduché. Je to centrálne hostovaná služba (podobne ako napríklad Gmail), ktorá sa poskytuje za pravidelný mesačný poplatok. Pri tejto službe netreba riešiť hosting, či pravidelné aktualizácie a web môžete spravovať odkiaľkoľvek, aj cez mobil. Stačí mať prístup na internet.

Spravovať obsah stránky nebolo nikdy predtým jednoduchšie – je to tak jednoduché ako pridávanie postov na Facebook fanpage alebo Instagramový účet.

Vytvorte si stránku cez Pixenio, je to oveľa praktickejší a flexibilnejší spôsob, ako získať profesionálnu webstránku.

Vytvoriť web


Aké sú (ne)výhody cloudovej web stránky?

Predstava, že sa niekde na internete zaregistrujete, nahráte logo, obrázok, pár textov, a web stránka je hotová, sa môže zdať byť príliš krásna na to, aby to mohla byť pravda. Je to však realitou vo svete už vyše desať rokov.

Rozmýšľate nad tým, kde je háčik? Bojíte sa, že buď to nebude plnohodnotná stránka, ale iba smiešna podstránka, či subdoména? Prípadne bude mesačný poplatok taký vysoký, že sa vám toto riešenie neoplatí? Nič z toho však nie je pravda.

Cloudová web stránka je plnohodnotná, plne funkčná stránka. Nevyžaduje si žiadne updaty a údržbu, iba aktuálny obsah. Navyše vyzerá profesionálne a moderne.

Hlavnou nevýhodou web stránok v cloude je to, že sú o niečo menej customizovateľné ako web stránky na mieru alebo WordPressové stránky.

Čo to v praxi znamená?

Znamená to, že v rámci vyklikávania prostredníctvom cloudového SaaS systému, ste obmedzený výberom predpripravených šablón webových stránok, ktoré môžete len do istej miery upravovať. Ak si zmyslíte, že chcete mať menu o 4 centimetre viac vpravo a CTA button v ľavom hornom rohu, môže to byť problém.

Podrobnejšie vysvetlenie, prečo sa čím ďalej tým viac upúšťa od individuálneho dizajnu pri web stránkach podľa požiadaviek majiteľa webu, nájdete v článku Evolúcia v procese budovania webstránok.

Náklady na profesionálne webstránky v cloude

Priemerné náklady na profi stránku v cloude sa pohybujú okolo 10 eur na mesiac. Konkrétna suma však závisí od poskytovateľa a balíka služieb, pre ktorý sa rozhodnete.

Veľa poskytovateľov tejto služby ponúka web stránky zadarmo, ak vám postačí iba spomínaná subdoména ich hlavnej domény, čiže vaša stránka nebude vyzerať tak plnohodnotne a profesionálne ako webka s vlastnou doménou.

Subdoména je fajn, pokiaľ potrebujete stránku pre osobné účely, nie na biznis. Avšak prepojiť si vlastnú doménu môžete už pri základných balíkoch väčšiny poskytovateľov webstránok v cloude. A tie sú dokonca stále lacnejšie ako váš mesačný poplatok za internet, či účet za telefón.

Celkové náklady na web stránku: Čas + peniaze

Dopracovať sa k profesionálnej web stránke stojí nielen peniaze, ale aj čas. Na čas veľa ľudí pri prvotnom rozhodovaní zabúda.

Web stránku si nestačí jednorazovo kúpiť, treba sa o ňu aj pravidelne starať.

Najprv si poďme zhrnúť finančné náklady.

Bez ohľadu na to, pre ktorý spôsob sa rozhodnete, vašim prvým nákladom bude nákup domény. Ceny domén začínajú od jedného centa. Realisticky môžeme povedať, že ak nepotrebujete nič špecifické a máte možnosť byť pri výbere domény kreatívny, môžete si vybrať peknú doménu do 10 eur na rok.

Ďalšie náklady sú za objednávku či naprogramovanie, správu web stránky, aktualizácie, nákup WordPress témy a hosting; alebo pri cloudových web stránkach ide o mesačný poplatok za online službu.

Tvorba web stranok - cena a rocne naklady

Koľko času vás bude stáť vaša web stránka?

Čas sú peniaze. Všetok váš čas má určitú hodnotu. Či už v podobe príjmov, o ktoré prichádzate, keď sa nevenujete svojim klientom. Treba zohľadniť aj obetovaný voľný čas, ktorý by ste mohli stráviť so svojou rodinou a priateľmi (a ten má jednoznačne najvyššiu hodnotu). Preto je veľmi dôležité zamyslieť sa, koľko času zaberie samotné získanie vašej vlastnej web stránky, ale aj následná administrácia webu a jeho aktualizácie.

Časovo najnáročnejšou voľbou je WordPress

Stránka vo WordPresse vám jednoznačne zaberie najviac času. A to nielen na začiatku, ale aj v budúcnosti, pri jej administrácii - o mesiac, o rok, 2, 5 rokov... Nikdy nekončiace aktualizácie prinášajú nečakané havarijné stavy, ktoré neraz vyžadujú programátorské znalosti.

Väčšina šablón, ktoré si prezeráte na internete, vyzerá profesionálne. No dopracovať sa k rovnakému výsledku na vlastnej web stránke nemusí byť až také jednoduché. Vyskladanie a rozloženie webu zo šablóny si vyžaduje určité dizajnérske cítenie.

Pokiaľ nemáte skúsenosti s WordPressom, potrvá dlhú chvíľu, kým sa do toho dostanete a všetko pôjde hladko a rýchlo. Starostlivosť o stránku, jej úpravy a zmeny vás budú stáť množstvo času.

Avšak konečný výsledok (t.j. vlastnú web stránku, ktorá je živá a online) môžete mať s použitím WordPressu skôr, ako keď si ju dáte urobiť vo webdizajnovej agentúre. Všetko závisí od vašej šikovnosti a od toho, koľko času máte v najbližších dňoch, či týždňoch k dispozícii.

Webdizajnová agentúra vám nezabezpečí stránku z večera do rána

Ak sa rozhodnete pre agentúrne riešenie, musíte rátať s časom stráveným komunikáciou, prechádzaním si návrhov a ich schvaľovaním, či zamietnutím a čakaním na ďalší návrh.

V konečnom dôsledku môže trvať týždne, ba dokonca mesiace, kým budete mať plne funkčný web, s ktorým budete spokojný.

Cloudové webky sú najrýchlejšou voľbou

Najjednoduchším a najrýchlejším riešením je webstránka v cloudovom systéme. Je to niečo, čo si dokážete urobiť na internete v priebehu niekoľkých minút.

Jediné, čomu musíte venovať čas, je obsah. Pripravte si texty, ktoré chcete mať na stránke (o tie by ste sa však museli tak či onak postarať aj pri web stránke na mieru alebo WordPressovej stránke). Keď máte texty a obrázky pripravené, samotné vyklikanie údajov a výber šablóny je rýchla záležitosť.

O údržbu, bezpečnosť a hosting web stránky v cloude sa stará jej dodávateľ. Majiteľ webu zabezpečuje aktuálnosť obsahu, ktorý sa pridáva rovnako jednoducho ako príspevky na sociálnych sieťach.

naklady na web stranku: CAS

Ktorá možnosť, ako získať profesionálne webstránky, je tá najlepšia?

Predstavili sme si 3 možnosti na získanie stránky a zhrnuli 3 základné rozhodovacie faktory, z ktorých majitelia webov vychádzajú:

  • Komplexnosť technického riešenia webu a možnosť customizácie
  • Cena – počiatočné a dlhodobé (udržiavacie) náklady
  • Časová náročnosť na začiatku a v budúcnosti (pri administrácii a správe webu)
Finančne aj časovo najvýhodnejšia možnosť je cloudové riešenie.

Technická stránka veci ide úplne mimo majiteľa webu, ktorý sa stará prakticky iba o obsah, čiže texty a obrázky.

Profesionálne webstránky v cloude ponúkajú najnižšiu možnosť customizácie. Avšak sú výsledkom práce profesionálnych web dizajnérov, a preto pôsobia jednoducho, pekne a príjemne. Navyše, vďaka svojej ľahkosti sa rýchlo načítavajú a majú dobrú výkonnosť na mobilných zariadeniach.

Vyskúšajte si Pixenio

Je lepšie raz skúsiť, ako stokrát čítať. Vyskúšajte si, že to, o čom ste sa práve dočítali, je naozaj pravda. Pixenio môžete testovať 14 dní úplne zadarmo – bez akýchkoľvek reklám a skrytých poplatkov, viazanosti či záväznej registrácie. Vytvorte si konto na Pixeniu a profesionálnu web stránku máte hotovú ešte dnes.

Doménu si kúpite, kde len chcete, a nasmerujete si ju na Pixenio. Onedlho spustíme nákup domén aj priamo u nás. Pokiaľ zistíte, že webstránka vytvorená na Pixenio vám nič nepriniesla, tak ju jednoducho zrušíte.

Ak vám vlastnú doménu (zatiaľ) netreba, o to lepšie. Môžete si vyskúšať, aké je to mať vlastnú web stránku. Naša stránka (Pixenio.sk) je tiež vybudovaná na Pixeniu, takže si práve prezeráte príklad, ako môže vaša nová profesionálna webstránka reálne vyzerať.

Vytvor si web