Ak ste freelancer alebo akýkoľvek kreatívec, potrebujete portfólio na prezentáciu svojich projektov. Na internete je možné nájsť niekoľko článkov o tom, čo musí portfólio obsahovať a na aké veci by ste rozhodne nemali zabudnúť. Aj keď ide o články, ktoré sa vám snažia pomôcť, väčšinou prinášajú iba teoretické informácie dosť zoširoka.

Dnes vám ukážeme niekoľko praktických tipov, ako prezentovať svoje projekty online a takisto vám prezradíme, čo by malo obsahovať portfólio a prečo. Prečítať si môžete aj bližšie informácie o tom, ako si viete portfólio urobiť sami pár kliknutiami.

1. Vyselektujte ten najlepší obsah pre vaše portfólio

Základnou radou je správny výber tých najlepších prác. Kľúčová je rôznorodosť, aby ste vedeli osloviť širšie spektrum potenciálnych klientov. No úplne najdôležitejšia je kvalita portfólia, ktorá bezprostredne nadväzuje na vaše referencie.

Aké by teda mali byť projekty prezentované online?

  • Vyberte si projekty, ktoré v čo možno najväčšej miere odzrkadľujú vaše schopnosti a skúsenosti
  • Projekty, na ktoré ste osobne pyšný (či už po technickej stránke, alebo z hľadiska zvládnutia zadania)
  • Netypické projekty
  • Neziskové projekty

2. Doplňte viac podrobností

Aby si klienti dokázali lepšie predstaviť, na čom ste sa podieľali, ku každému projektu uveďte pár doplňujúcich údajov, ako napríklad:

  • Pre koho bol daný projekt realizovaný
  • V akom časovom horizonte ste na ňom pracovali
  • Aké bolo zadanie a aký je výsledok

3. Nájdite si praktický nástroj

Online portfólio je tým, čo predáva a kvôli čomu si vás klienti najmú. Preto si musíte dať na ňom záležať. Ale akým spôsobom si ho vytvoriť, aby upútalo klientov na prvý pohľad nielen obsahovo, ale aj graficky?

Ideálne je vložiť kvalitný obsah do kvalitného dizajnu. Napríklad do nejakej šablóny. Takýmto spôsobom viete zabezpečiť čistý dizajn, vzdušnosť a tiež to, aby vaše projekty dokázali vyniknúť v online svete. Nemusíte pritom strácať čas kódovaním, pretože predpripravený vzor portfólia vás od toho oslobodí.

Vďaka vopred pripravenému layoutu máte navyše záruku toho, že sa budú vaše projekty zobrazovať korektne online aj na mobilných zariadeniach. Ak sa teda s klientom stretnete osobne, môžete mu svoje práce ukázať rovno z mobilu.

Neskôr vám ukážeme aj zaujímavé ukážky/ portfólio vzory, aby ste si vedeli lepšie predstaviť, ako bude vo finále vyzerať.

Vyskúšajte Pixenio

Pixenio predstavuje úplne jednoduchý nástroj na vytvorenie akejkoľvek web stránky, vrátane portfólia. Stačí pár kliknutí a výsledkom je vaša vlastná webstránka, na ktorej viete profesionálne odprezentovať svoje projekty online. Prečítajte si aj podrobný návod, ako si vyklikať portfólio krok za krokom.


Pixenio si môžete vyskúšať na 14 dní zadarmo. Po uplynutí skúšobnej doby sa sami rozhodnete, či sa vám vytvorené portfólio páči a či ho chcete ďalej rozvíjať.

Vytvoriť web


4. Pridajte rôzne podstránky

Keďže Pixenio umožňuje vytvoriť si plnohodnotnú webstránku, je dobré, ak ku svojmu portfóliu pridáte ďalšie podstránky, ako napríklad:

  • Referencie od spokojných zákazníkov alebo klientov
  • Služby – ponuka služieb priblíži potenciálnym klientom všetko to, čo pre nich viete zrealizovať
  • Kontakt – umožní, aby vás návštevník stránky priamo oslovil, a to buď prostredníctvom kontaktného formulára, alebo cez email
Referencie

5. Pracujte s obrázkami vo vysokom rozlíšení

Žiadna prezentácia projektov online sa nezaobíde bez kvalitných fotografií. V Pixeniu viete bez problémov pracovať s obrázkami v tej najvyššej kvalite, pričom ich nemusíte nijako zmenšovať. Zmenšovanie každého jedného obrázka je otrava – hlavne keď máte rozmerovo odlišné obrázky. Jeden malý široký, ďalší veľký, ale úzky... Časovo náročným úpravám sa však v Pixeniu viete úplne vyhnúť. S fotkami si systém poradí sám a v rámci šablóny ich vyskladá tak, že portfólio bude vyzerať vždy maximálne profesionálne.

Obrázky môžete nahrávať vo vysokom rozlíšení. Tým, že nedochádza k drastickému zasahovaniu do obrázkov, neznižuje sa ich kvalita.

Vkladať obrázky je možné z akéhokoľvek počítača či mobilného zariadenia. Takisto ich viete kedykoľvek vymazať a nahradiť novými.

6. Aktualizujte

Vaše portfólio je potrebné aktualizovať. Ako často? To závisí od toho, či sa venujete viacerým menším projektom alebo skôr jednému dlhodobému. No vo všeobecnosti sa odporúča prejsť si vlastné portfólio raz za 6 mesiacov. To nutne neznamená, že tam musíte silou mocou niečo pridať. Dobré však je, sa na neho aspoň pozrieť a zvážiť, či je aktuálne; či zodpovedá najmodernejším štandardom a v neposlednom rade, či ste s ním stále 100% spokojný.

Portfólio vzory/ Ukážky

Tu si môžete pozrieť rôzne vzory portfólia podľa zvolenej Pixenio šablóny:

Portfólio vzor


Portfólio vzor2

7. Využite portfólio na predaj produktov

Ak ste freelancer ako dizajnér, ilustrátor či fotograf, môžete od webstránky očakávať oveľa viac, ako ju len používať na samotnú sebaprezentáciu. S portfóliom viete nielenže prezentovať projekty online, ale zároveň aj predávať svoje práce (napríklad fotografie, grafiky,...). V tom prípade vám stránka na Pixeniu poskytne všetko, čo k tomu potrebujete. A to dokonca bez toho, aby ju bolo potrebné akokoľvek rozširovať na zložité eCommerce riešenie.

Návštevníci si môžu od vás zakúpiť produkty dvomi spôsobmi:

  1. úplne jednoducho cez formulár alebo
  2. cez inú stránku, na ktorú budete odkazovať – v rámci svojej stránky si totiž viete vložiť akýkoľvek (embed) kód na službu, ktorá vám samotný predaj zastreší.
separator.png

Pixenio je najlepší nástroj pre vaše portfólio

Existuje viacero nástrojov na vytváranie portfólia. No v porovnaní s Dukend.com, Adobe Portfoliom či klasickými webstránkami postavenými na WordPresse, ponúka Pixenio komplexnejšie a zároveň jednoduchšie riešenie.

Ide o hostovanú službu, takže nepotrebujete nič inštalovať, ani updatovať. Takisto nemusíte vedieť programovať či inak zasahovať do kódu. Všetky predpripravené šablóny sú navrhnuté tak, aby vyzerali vždy perfektne. A to bez ohľadu na to, koľko obsahu si do portfólia (a v rámci celej stránky) vložíte.  Pixenio vždy zabezpečí moderný vzhľad pre vaše portfólio.

 

Prezentujte svoje projekty online na úrovni. S Pixeniom budete mať na svojej webstránke všetko, čo potrebujete. Získajte nových klientov ešte dnes!

Vytvor si web