Asi každému kto niekedy tvoril webstránku na nejakom univerzálnom systéme sa už stalo, že našiel šablónu, ktorá ho oslovila alebo sa mu vyslovene páčila. Nadšenie však opadlo hneď ako zistil, že tá pekná šablóna nie je tak celkom vhodne prispôsobená pre daný biznis alebo zameranie. V podstate rovnakú dilemu prežíva aj tvorca takejto univerzálnej šablóny. Buď ju vyladí a odprezentuje len pre jedno zameranie alebo nemá dosť informácií o tom, aké úpravy by boli potrebné pre iné zamerania. A pritom ani nemusia byť veľké.

Pre názornosť:

Tvoríš webstránku pre stolára, ktorý potrebuje na home stránke dominantne odprezentovať galériu svojich výrobkov. Ty síce nájdeš šablónu s dokonalým dizajnom a peknou galériou, ale tá sa nebude nachádzať na úvodnej stránke, pretože tam sú defaultne odprezentované iné služby. Zdatnejší užívateľ sa to pokúsi vyskladať pomocou rôznych sekcií a objektov. Ale vizuálny výsledok a funkcionalita už spravidla nebývajú také dokonalé ako defaultné nastavenie.

Ak sa dostaneš do takejto situácie, čakajú ťa hodiny a hodiny prerábania, úprav a všelijakých neštandardných zásahov do inak dokonalého produktu. Samozrejme s rizikom, že všetky krvopotne prevedené zmeny ti vydržia len do najbližšieho updatu. Autor totiž nemôže vedieť čo a kde si upravil a ani nie je v jeho silách na tieto zmeny reflektovať. Aj virtuálny svet existuje v reálnom svete kde všetko má svoje limity.

Po tom všetkom sa ešte môže stať, že o pár mesiacov tvoj stolár dospeje k poznaniu, že účinnejšie bude keď o svojej práci začne písať blog a na úvodnej stránke bude chcieť dominante odprezentovať svoje články. Veľa krát potom nasleduje kríza osobnej integrity a radšej by si oberal pomaranče na nejakej plantáži ako tvoril webstránky. Takýchto kríz som si aj ja osobne prežil niekoľko :-)

A práve preto Pixenio v súčasnosti pracuje na spôsobe ako tieto situácie riešiť. Máme totiž ambíciu riešiť ich zmenou jediného nastavenia.

Sleduj tento blog a v budúcnosti sa o Pixenio variantoch dozvieš viac.