Po roku vývoja sme vytvorili systém, ktorý je jednoduchý na používanie, avšak jeho výsledkom sú prepracované online prezentácie (webstránky).

Bolo vytvorenie takéhoto systému ľahkou úlohou?

Nie. Čím je ovládanie systému pre užívateľov jednoduchšie, tým ťažšie je ho vytvoriť. No jednoduchosť používania je naším cieľom, ktorý budeme aj naďalej napĺňať.

Prvá verzia je, ako nám názov článku napovedá, klasický CMS (content management system). Je založený na zvyčajných, dobre známych postupnostiach správy a vzhľadu. Koleso sme znova nevynašli, no napriek tomu je 99 % produktu vytvoreného interne, developermi Pixenia.

Čo sa týka užívateľskej prívetivosti, stále nejaké časti dolaďujeme, no najdôležitejšou myšlienkou je dať používateľom jasne najavo, kde majú zadať text, kde kliknúť, aby sa im stránka uložila a kde môžu nájsť kolekcie obsahu. K poslednému bodu sa vrátim neskôr.

pixenio-admin-sk.png

Keď to tu tak píšem, zrazu som si uvedomil, že toto je prvý článok, ktorý odhaľuje, čo budujeme! Takže si to poďme trochu zhrnúť (ani trochu som neznervóznel…)

Hlavné časti

Kolekcie

Sľúbil som, že sa k nim vrátime. Kolekcie, ako ich voláme, sú istým typom obsahu. Sú prvou vecou, ktorú si v admine všimneš. Zatiaľ máme vybudovaných 6 kolekcií:

pixenio-collections-sk.png

Myslím, že názvy hovoria za všetko. Tento zoznam určite nie je konečný. V blízkej budúcnosti ho rozšírime o Cenník. Čas ukáže, na ktorý typ obsahu sa následne zameriame, mohol by to byť napríklad Obchod.

Výhodou kolekcií je oddelenie obsahu od formy, jeho opätovná použiteľnosť a zaobchádzanie s ním podľa typu obsahu. Poskytnutím užitočných vstupov pre jednotlivé kolekcie získame lepšiu vizualizáciu stránky, užívateľskú skúsenosť a SEO. Je to jednoducho riešenie, s ktorým vyhráva každý.

Kolekcie sú užívateľom dostupné v ľavom sidebare. Každá má tiež svoju vlastnú stránku, ktorá je venovaná výlučne zobrazovaniu údajov z danej kolekcie. Napríklad kolekcia Blog obsahuje blogové články, ktorých zoznam je zobrazený na stránke Blog. Toto platí pre všetky kolekcie. Väčšina kolekcií má aj stránky detailu. Napr. blog → článok, galérie → album, tím → členovia tímu. Rovnako to platí aj pre služby.

Témy

Jednou z najväčších výhod Pixenia je, ako už bolo spomínané vyššie, oddelenie obsahu od formy. V prípade tém je to oddelenie obsahu a dizajnu.

pixenio-appearance-sk.png

Môj predošlý článok, ktorý hovorí o našom cieli zobraziť akýkoľvek obsah pekne, je tiež dobrým vysvetlením toho, o čom sú naše témy. Bol to zároveň prvý náhľad jednej z Pixenio tém.

Na začiatku ti na výber veľa tém nedáme. V tejto oblasti sme určite uprednostnili kvalitu pred kvantitou. Ver mi, nie je jednoduché navrhnúť tému tak, aby vždy perfektne zobrazila obsah, za akýchkoľvek okolností. Tým chcem povedať, že naše témy budú variabilné a prispôsobia sa množstvu obsahu, ktorý do nich zadáš. A samozrejme, budeš môcť kedykoľvek zmeniť tému bez toho, aby si prišiel o svoj obsah.

Dobrý príklad, kde je ukázané ako to vyzerá, keď túto možnosť nemáš je opísaný v DDJovom poste.

Takže ty, ako užívateľ Pixenia, sa sústredíš na svoj obsah a my sa postaráme o to, aby bol tvoj obsah po vizuálnej stránke príjemný a relevantný ako pre užívateľov, tak aj pre vyhľadávače.

Pri tejto časti sa zastavím, pretože ju považujem za hlavnú výhodu Pixenia, ktorá ovplyvnila užívateľské rozhranie a proces tvorby obsahu.

Kategorizácia a oddelenie obsahu od dizajnu je dobrým krokom k ľahkej administrácii obsahu. Je to oveľa lepšie ako miešanie dát s vizuálom a ich vzájomné prepojenie. Túto myšlienku budeme aj naďalej zdokonaľovať a implementovať do nášho systému. Viac o nej si môžete prečítať v Martinovom článku.

Pixenio je pripravené na spustenie a naďalej sa bude zlepšovať

Na našej stránke sa spomína zabudovaný asistent pre vyhľadávanie. Táto časť je veľmi náročná na realizáciu, takže nebude zahrnutá v prvej verzii Pixenia. Bola by škoda oddialiť spustenie systému, ktorý je už aj v súčasnej podobe ľahko použiteľný.

Možno si si všimol, že nemáme žiaden dashboard. Predtým, ako ho navrhneme chceme zozbierať viac údajov o tom, ako ľudia používajú náš systém, aby sme vedeli užívateľom poskytnúť užitočnejšie nástroje. Avšak je vysoko pravdepodobná aj taká možnosť, že žiaden dashboard nebude potrebný :)

Máme tiež dlhý zoznam prvkov, ktoré sú spísané a plánované, no momentálne nie je ten správny čas sa na nich zamerať. Tento článok ber skôr ako úvod k nášmu produktu a jeho obsluhe z pohľadu užívateľského rozhrania.

Stav, v ktorom sa Pixenio nachádza

V súčasnosti máme za sebou mesiace testovania, zbierania pripomienok od užívateľov, zdokonaľovania systému a zaznamenávania údajov, na ktorých budeme ďalej stavať. Takže prvá verzia Pixenia vyzerá celkom dobre. Možno sa ti zdá, že som príliš odvážny, keď som hneď na začiatku povedal, že sme vytvorili CMS, ktorý sa ľahko používa. Avšak toto moje tvrdenie je podložené názormi bežných ľudí z praxe, ktorí Pixenio testovali. Samozrejme, čas ukáže, či s ním budú súhlasiť aj širšie masy užívateľov - našich zákazníkov, vrátane teba!

Zaregistruj sa na pixen.io, aby si sa stal jedným z prvých užívateľov, ktorý otestujú náš systém. Buď pripravený, že sa ti ozveme v priebehu niekoľkých dní :)

Zmena: Pixenio už je spustené a môžeš si v ňom vytvoriť svoju webstránku. Sme však otvorení Tvojim postrehom a budeme radi, keď nám pošleš svoje návrhy na zlepšenie.

Vytvor si web